Cum se formează un cod de bare EAN

Fiecare cod de bare pentru a putea fi purtător de informații despre producător și despre produs este format din 3, 4 sau 5 segmente, fiecare dintre ele având o anumită semnificație și purtând o anumită informație după cum urmează:

Prefixul de țară – este primul segment de identificare și este format din 3 cifre. Prin el se identifică țara din care este producătorul / deținătorul produsului. În sistemul GS1, recunoscut la nivel global, singurul prefix de țară pentru România este 594!

Prefixul național de companie – este al doilea segment de identificare și poate avea o lungime formată din 4 până la 7 cifre. Lungimea codului național de companie este dată de lungimea codului de referință al articolului/produsului (numărul de coduri de bare incluse în pachetele de licență GS1) pentru care fiecare producător aplică (99, 999, 9.999, 99.999).

Prefixul de țară împreună cu prefixul național de companie formează Prefixul global de producător/companie care este unic la nivel mondial și asigură identificarea producătorului și ale datelor acestuia (denumire companie, adresă, date de contact, brand deținut etc.).

Referință articol –  este al treilea segment și poate avea o lungime  formată din 2 până la 5 cifre.  Lungimea codului de referință al articolului/produsului  este dată de numărul de coduri de bare incluse în pachetele de licență GS1) pentru care fiecare producător aplică (99, 999, 9.999, 99.999).

Cifra de control –  este ultimul segment și este format dintr-o singură cifră. Această cifră este calculată automat atunci când este generat un cod de bare, în baza unui algoritm de calcul, în funcție de toate celelalte cifre care o precedă. Este o măsură de siguranță în plus că prefixul de țara, cel de companie și codul de referință articol au fost inserate corect.

Indicator –  este folosit numai în structura GTIN-14, el putând lua valoari de la 1 până la 8 pentru articole cu cantitate fixă și valoarea 9 pentru articole cu mărime variabilă. Indicatorul este poziționat înaintea Prefixului de țară.

Codul de bare EAN-8 (GTIN-8) este alocat pentru produse foarte mici și se supune altor reguli de formare și alocare.

Codul de bare EAN-14 (GTIN-14) are în fața prefixului de țară un indicator format dintr-o cifră (1-9), este alocat doar pentru colete/pachete și nu se utiliează la punctul de vânzare, fiind doar un cod pentru gestiune în depozit.

Tipuri de coduri de bare emise de GS1  România și recunoscute în întreagă lume:

Structura EAN-13 – cel mai utilizat cod de bare la nivel global, inclusiv pe Amazon

 

Structura EAN-8 

Structura EAN-14