Diferența dintre EAN și UPC și utilizarea lor pe Amazon

Ambele coduri de bare în variațiile lor (EAN-13 și EAN-8 sau UPC-A și UPC-E) sunt coduri de bare emise și gestionate de către GS1.

Atât EAN cât și UPC sunt utilizate la nivel global cu mențiunea că UPC-urile sunt emise de către SUA și Canada iar codurile EAN sunt emise de către restul reprezentanțelor naționale GS1 din restul lumii.

Din punct de vedere al compatibilității cu standardele SUA,din 2005, organizațiile internaționale EAN Internațional și UCC (Uniform Code Council) USA& Canada au fuzionat, devenind asociația GS1. În acest mod sistemul de identificare a devenit unic și aplicabil la nivel mondial. Din aceste considerente, nu mai este nevoie să cereți coduri distincte UPC pentru exporturile în SUA și Canada.

Singurul loc unde ar putea exista anumite probleme cu privire la utilizarea codurilor EAN pe teritoriul SUA sau Canada ar putea fi la punctele efective de vânzare cu amănuntul (POS) unde, dacă magazinul respectiv nu și-a updatat softul de vânzare, nu vor putea fi citite codurile EAN care sunt formate din 13 cifre fiindcă softurile sunt setate pentru codurile UPC formate din 12 cifre. Pentru mai multe detalii despre tipurile de coduri de bare vă rugăm să accesați Tipuri de coduri de bare explicate .

EAN-13  Numărul format din 13 cifre pe care îl găsiți sub un cod de bare care identifică un produs în mod unic oriunde în lume. Acesta este identificatorul de produs pe care îl atribuiți de obicei produselor dvs. în calitate de membru prin GS1 România.

UPC-A  codul de bare format din 12 cifre care este echivalent cu un cod de bare de 13 cifre (EAN). Se folosește în mod normal în retailul clasic din America de Nord. Pentru retailul on-line (e-tail) este suficient să aveți coduri EAN.

Atenție!

  • Având în vedere faptul că principalul canal prin care veți vinde produsele este cel on-line, cu predilecție Amazon, pentru a vă putea lista produsele nu trebuie să obțineți și coduri UPC, fiind suficient să aveți coduri de bare EAN obținute în sistem de licență direct de la GS1 România.
  • Dacă veți dori să vindeți și în retailul clasic din SUA și Canada, pentru a evita posibile neplăceri cu privire la posibilitatea de scanare la POS, puteți obține codurile UPC fie direct de la GS1 US fie prin GS1 România, conform pachetului promoțional de aderare.