Imprimarea corectă a unui cod de bare

Culorile codurilor de bare

 

Codurile de bare trebuie tipărite astfel încât barele să fie mai închise la culoare decât fundalul pe care sunt tipărite. Nu este posibilă citirea unui cod de bare ale cărui culori sunt inversate, adică tipărit cu bare mai deschise la culoare pe un fundal mai închis. Scanerele detectează diferența de contrast dintre bare și spații folosind lumina infraroșie și de aceea este importantă folosirea unor culori care maximizează contrastul.

Dacă folosiți un ambalaj semitransparent, nu vă bazați pe culoarea conținutului ambalat ca să vă asigure culoarea de fundal: tipăriți un fundal alb, galben, portocaliu sau roșu pentru a  asigura un contrast bun față de barele simbolului. Barele negre pe un fundal alb sunt o combinație bună, dar se pot folosi și alte culori astfel barele să fie albastru închis, maro, negre sau verzi și să fie tipărite pe un fundal alb, galben, portocaliu sau roșu.

Ilustrațiile de mai jos exemplifică combinații scanabile și nescanabile de culori.

Echipamentele de verificare ce respectă cerințele standardului internațional ISO/IEC 15426-1 pot măsura contrastul unui cod de bare tipărit și pot fi folosite pentru a verifica dacă o anumită combinație de coluri este scanabila.

Orice culori s-ar folosi pentru tipărirea codurilor de bare, acestea trebuie să fie culori directe, nu culori obținute din policromie. Nu este necesară introducerea culorii negre ca și culoare suplimentară doar pentru a tipări codul de bare, dacă una dintre culorile folosite deja în design va apărea neagră la lumina infraroșie. Se va folosi un echipament de verificare ce respectă standardul ISO/IEC 15426-1 pentru a verifica dacă funcționează combinația aleasă de dumneavoastră.

Recomandari privind alegerea culorilor

  • Nu este recomandată folosirea amestecului de culori deschise și închise pentru bare deoarece pot antrena dificultăți la citire (de ex. violet ce conține mult roșu, verde ce conține mult galben).
  • Pentru fundaluri pot fi folosite și culori înrudite cu culoarea roșie; de ex: orange, roz, culoarea persicii, galben pal.
  • Suprafețele aurite sau argintate (metal, aluminiu, cerneluri reflectorizante) sunt percepute de scaner drept culori închise.
  • Când suportul de imprimare este transparent, fondul simbolului trebuie să fie opac pentru ca scanarea să nu fie influențată de culoarea produsului din ambalaj.

Toate peliculele care acoperă simbolul (lac, film termocontractibil, celofan) atenuează contrastul.

Recomandări privind dimensiunile codurile de bare EAN-8 și EAN-13  

 

  • La alegerea dimensiunii codului de bare se va ține cont de: tipul de cod de bare ales, suportul de tipărire, locul de amplasare și metoda de imprimare.
  • Față de dimensiunea nominală de 100%, codul de bare poate fi micșorat până la 80% sau mărit până la 200%. Acest domeniu se numește „factor de mărire”. Orice depășire a lui poate conduce la erori de citire.
  • Înălțimea codului trebuie să fie proporțională cu lungimea sa. Dacă se modifică una dintre dimensiuni, automat și cealaltă trebuie modificată corespunzător.
  • Cifrele citite cu ochiul liber se tipăresc în clar sub simbolul codului de bare. Se recomandă folosirea caracterelor OCR-B cu înălțimea de 2,75 mm (la factorul de mărire 100%).
  • În jurul codului de bare lăsați întotdeauna o zonă clară, lipsită de alte inscripționări (zonă de liniște), necesară în procesul de scanare a codului; ea trebuie riguros respectată. Orice tipărire în cadrul zonei de liniște poate stânjeni citirea simbolului codului de bare.
  • Este recomandată utilizarea indicatorului de margine >

Dimensiunile  codurilor EAN-13 si EAN-8