Tipuri de coduri de bare explicate

Identificatori de produs folosiți de către Amazon

ASIN** Identificator alfanumeric care este atribuit fiecărei pagini detaliate a produsului pe Amazon

EAN*  Numărul format din 13 cifre pe care îl găsiți sub un cod de bare care identifică un produs în mod unic oriunde în lume. Acesta este identificatorul de produs pe care îl atribuiți de obicei produselor dvs., în calitate de membru, prin GS1 România

UPC A* Codul de bare format din 12 cifre care este echivalent cu un cod de bare de 13 cifre (EAN). Se folosește în mod normal în retailul clasic din America de Nord. Dacă aveți nevoie de coduri UPC pentru a tranzacționa cu un partener din SUA, puteți obține codurile de bare UPC prin GS1 România.

GCID** Identificatorul propriu al companiei Amazon pentru produsele înregistrate de proprietarul mărcii în registrul mărcilor Amazon.

GTIN Aici Amazon se referă la codul de bare GTIN-14 pe care îl utilizați pentru a descrie o/un cutie/colet/bax/pachet care conține produselor dvs. Acest cod se folosește doar pentru transport și logistică, nu pentru vânzarea efectivă a unui produs. De asemenea, puteți atribui acest cod de bare ambalajelor dvs., în calitate de membru, prin GS1 România.

* Compatibilitatea cu standardele SUA:

Din 2005, organizațiile internaționale EAN Internațional și UCC (Uniform Code Council) USA& Canada au fuzionat, devenind asociația GS1. În acest mod sistemul de identificare a devenit unic și aplicabil la nivel mondial. Din aceste considerente, nu mai este nevoie să cereți coduri distincte UPC pentru exporturile în SUA și Canada.

** În loc să fie legat de o listare de produse, cum ar fi ASIN, GCID este direct legat de un produs, ceea ce înseamnă că nu se poate schimba în timp sau nu se îmbină cu alte produse. Un cod GCID vă oferă un control mai mare asupra paginilor cu detalii ale produsului dvs., deși nu apare pe paginile detaliilor produsului sau în listele dvs. GCID-urile, la fel ca ASIN-urile, sunt specifice pentru Amazon și nu reprezintă un înlocuitor pentru codurile de bare GS1 care sunt recunoscute global.

Coduri de bare GS1

Codurile de bare GS1 (GTIN EAN sau GTIN UPC) sunt folosite la nivel global pentru identificarea unică a fiecărui produs destinat vânzării în retail, atât clasic cât și în on-line. Pentru a înțelege cum se formează un cod de bare EAN, cel mai răspândit tip de cod de bare la nivel mondial, emis și de către GS1 România, vă rugăm să accesați Cum se formează un cod de bare EAN .

Tipurile de coduri de bare GS1 utilizate cel mai des:

Cod de bare EAN-13 este cel mai folosit cod de bare la nivel global și identifică produsele de larg consum comercializate, cu amănuntul, în retailul clasic sau electronic (retail și e-tail).

Cod de bare EAN-8 Alocarea GTIN-8 este recomandată pentru articolele mici care în mod sigur nu permit plasarea GTIN-13. Pentru alocarea lor este nevoie să se demonstreze că au fost făcute toate eforturile pentru a incorpora pe ambalaj numărul de identificare GTIN-13, să se justifice în scris pentru ce se cere GTIN-8 și să se prezinte mostre ale etichetelor sau ambalajelor care să susțină cererea.

Cod de bare GTIN-14 (ITF -14 sau GS1-128) Este un cod de bare format din 14 cifre care poate fi reprezentat fie în codul ITF-14, fie în codul GS1-128 de pe unitățile de expediție. Codul de bare GTIN-14 nu este folosit pentru articolele destinate vânzării către cumpărătorul final, la casele de marcat (POS). Acest cod este folosit pe cutii/baxuri/paleți în cadrul logistic pentru a eficientiza fluxurile de transport și depozitare (shipping & warehouse).

Cod de bare UPC-A este similar ca funcționalitate cu EAN-13, doar că este folosit la punctul de vânzare (POS) în SUA și Canada, fără a exclude EAN-13 și este format din 12 cifre.

Cod de bare UPC-E este similar ca funcționalitate cu EAN-8, doar că este folosit la punctul de vânzare (POS) în SUA și Canada, fără a exclude EAN-8 și este format din 6 cifre.

Alte tipuri de coduri GS1:

 ITF-14 Utilizarea simbolurilor ITF-14 (Interleaved Two of Five-Întrețesut 2 din 5) este limitată la codificarea cu bare a unităților comerciale care nu trec pe la punctele de vânzare cu amănuntul. Această simbolizare este mai potrivită pentru imprimarea directă pe carton ondulat.

GS1-128 Simbolizarea GS1-128 este o variantă a simbolizării Code 128. GS1-128 nu este destinat să fie aplicat pe articolele care sunt pregătite pentru vânzarea cu amănuntul. Simbolizarea GS1-128 poate coda GTIN-ul și informațiile adiționale utilizând Identificatorii de Aplicație GS1, informații necesare pentru urmărire și trasabilitate.

GS1 DataBar  Codurile de bare GS1 DataBar pot purta aceleași date în mai puțin spațiu sau mai multe date în același spațiu ca și actualele coduri de bare EAN / UPC. De aceea ele pot fi alese pentru marcarea produselor de dimensiuni mici, cum ar fi bijuteriile, cosmeticele, dozele individuale de medicamente, produsele alimentare proaspete și în situații în care sunt necesare marcarea de informații suplimentare precum date de expirare, numere de serie, numere de lot sau mărimea.

GS1 DataMatrix GS1 DataMatrix poate codifica GTIN și date suplimentare folosind Identificatorii de aplicație GS1.

GS1 QR  este un simbol matricial, aprobat pentru a codifica numai adresa URL furnizată de proprietarul de brand folosind identificatorul de aplicație AI (8200) asociat obligatoriu cu GTIN-ul de identificare a produsului.

Din ianuarie 2005, utilizatorii din America de Nord acceptă numere de identificare GTIN-13 & GTIN-8 (codurile de bare EAN-13& EAN-8). Înainte de acest moment, companiile care comercializau produse pe piețele americane și canadiene erau nevoite să utilizeze o structură de date GTIN-12 reprezentată într-un simbol UPC-A sau GTIN-6 reprezentată într-un simbol UPC-E.