Protectia consumatorului

GS1_Industry_Icon_general_merchandise_RGBProgramul National “Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii pentru Companiile de Vanzari En-Gros si En-Detail” este o initiativa GS1 Romania pentru cresterea increderii consumatorilor in practicile de gestionare a identificării automate prin coduri de bare.

In anul 2006, ca raspuns la o serie de semnale din piata si pornind de la experiente europene similare, GS1 Romania a luat initiativa in privinta elaborarii unui Cod de Bune Practici in domeniul Scanarii pentru Companiile de Vanzari en-gros si en-detail.

Codul elaborat contine un set de linii directoare, principii si proceduri ce sunt extrase din experienta practica a companiilor profilate pe vanzari cu amanuntul si asigura un grad ridicat de incredere a clientilor in operarea si gestionarea cu eficienta a identificarii automate prin coduri de bare si scanarilor in magazinele ce le aplica si respecta.


Pretul afisat trebuie sa fie pretul platit! Am ales intentionat un ton categoric in abordarea acestui subiect – al pretului platit in supermarketuri. Asta pentru ca mi se pare inacceptabil sa aflu la casa de marcat cat ma costa cumparaturile in realitate, fie pentru ca preturile au fost schimbate, fie pentru ca promotiile pe care le gasesc la raft au expirat. Indiferent de motivul nepotrivirii preturilor, problema ramane.

Februarie 2016

Bogdan Marcel PANDELICA – Secretar de Stat

Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor


Comunicat de presă comun: Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România şi Asociaţia GS1 Romania

Preţul Afişat este Preţul Plătit! S-a lansat oficial Codul de Bune Practici în Domeniul Scanării 2008 
Pretul Afisat este Pretul Platit! S-a lansat oficial Codul de Bune Practici în Domeniul Scanării 2009 
Imagini/Video – Lansare Cod de Bune Practici Scanare 2008, Hotel Marriott, 11 Martie 2008. 
Imagini – Lansare Cod de Bune Practici Scanare 2009, Hotel Marriott, 15 Aprilie 2009. 
Imagini/Video – Lansare Cod de Bune Practici Scanare 2012, Hotel Radisson Blu, 17 Aprilie 2012. 

Codul inglobeaza contributii ale membrilor GS1 Romania (peste 3000 de companii din Romania), le este destinat acestora si are suport pentru continut si aplicare din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Codul de Bune Practici in domeniul Scanarii reprezinta o masura asiguratorie pentru consumatori ca Pretul Afisat la raft este identic cu Pretul Platit efectiv la punctul de vanzare, dupa scanarea codului de produs. Companiile ce adera, in mod voluntar, la Programul National prin care se gestioneaza Codul, isi asuma, in primul rand fata de proprii clienti cumparatori, cunoasterea, aplicarea si controlul respectarii prevederilor Codului. De asemenea, adeziunea la Cod asigurã o buna relatie cu personalul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului si al ONG-urilor relevante, in domeniul practicilor magazinelor in materie de scanare si a celor adiacente scanarii.

GS1 Romania monitorizeaza conformitatea cu procedurile si prevederile Codului de Bune Practici prin vizite de audit anuale. Fiecare vizita de monitorizare este, in esenta, analiza unui esantion de produse pentru care se compara pretul afisat la raft si cel platit efectiv, iar pe baza acestor vizite de audit se emit Certificatele de Conformitate pentru magazine.

Mesajul cheie al Codului de Bune Practici in domeniul Scanarii pentru Companiile de Vanzari En-gros si En-detail este ca Pretul Afisat la raft este identic cu Pretul Platit la casa, dupa scanarea codului produsului, principalul beneficiu fiind cresterea increderii si satisfactiei clientilor in si fata de comportamentul, responsabilitatea si profesionalismul managementului si operarii magazinului. Suplimentar, implementarea Codului de Bune Practici asigura un impact pozitiv asupra prestigiului companiei si pozitionarii acesteia pe piata in raport cu concurenta.

Va invitam, deci, sa aderati la Programul National prin care Asociatia GS1 Romania gestioneaza Codul de Bune Practici in domeniul Scanarii pentru Companiile de Vanzari En-gros si En-detail prin completarea Application_Form_2017

Prezentam atasat mesajul dlui. Presedinte al ANPC cu privire la Program si la Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii:

Pentru o mai buna informare a dumneavoastra, va invitam sa consultati documentele ce sustin politica de administrare Programului National de catre Asociatia GS1 Romania:

Membrii Programului National Codul de Bune Practici in Domeniul Scanarii si anul aderarii:

SELGROS logo_nou-f2